Thursday, December 02, 2010

Diumpat

Tadi sore, saya pulang rumah sakit agak awal. Jarak dari rumah agak jauh dengan kenderaan umum sekitar lebih satu jam. Biasanya saya habiskan waktu dengan berehat dan tidur kerana kepenatan setelah tugas jaga malam yang tidak ada tidurnya.

“ Coass (dokter muda) unhas di perawatn tadi memang menyakitkan hati. Semua coass saya tidak suka. Bla..bala..bla..”

“ iya, saya juga tidak suka..bla..bla…”

Waktu itu saya sendirian dan mereka bertiga lagi panas bercerita di ‘belakang’ saya ketidak puas hati mereka terhadap kami dokter muda. Mereka sepertinya perawat pelatih dari universiti yang lain. Panjang juga saya diumpat. Mereka tidak tahu bahawa saya pun kelompok coass yang merka tidak suka itu.

Panas telinga pun ada. Hati pun terbakar juga. Mana tidak. diumpat terang terangan. Rasa mahu saja saya balas cerita mereka. Tapi saya dengar saja. Sejukkan hati sendiri. Tak perlu saya marah atau apa.

Lama kemudian, ada teman coass saya yang lain naik kenderaan sama. Mulai kami bertegur sapa bercerita khabar kehidupan coass kami. Mungkin dari situ mereka bertiga tadi kaget, ternyata saya yang dari tadi duduk di samping mereka adalah orang yang mereka brecerita tadi. Nampak riak muka mereka berubah. Sepertinya rasa bersalah, malu dan takut mungkin nanti kalau saya ‘balas dendam’ di rumah sakit nanti. hehe.

Saya tersenyum saja pada mereka.

“When people give you hate, you give them love..”

Itulah, saya jadi teringat akan ada video klip Maher Zain-The chosen one yang bercerita akhlak Rasululllah s.a.w yang sentiasa berbuat baik biarpun orang lain membenci, berbuat jahat pada baginda.

Mungkin ada orang disekeliling kita yang tidak berpuas hati akan diri kita, membenci kita namun jangan jadikan ia satu kebencian buat kita.
Memang susah. tapi saya pupuk diri ini. lakukan yang terbaik. Lakukan semua pekerjaan dengan ikhlas. Biar bagaimana sekalipun pandangan kita di mata orang lain, yang paling penting adalah pandangan diri sendiri di sisi Allah. Moga setiap apa yang dijalani sentiasa di beri keberkatan, dipandang olehNya.

amin.

0 comments:

Post a Comment